Petek, 1. 9. 2017

Tako kot vsako jutro, smo tudi v petek animatorke začele dan v kapeli, kjer smo Gospodu izročile ves dan, otroke in naše delo. Po zajtrku smo otroke zabavale z nekaj bansi, pesmimi in igrami. Nato smo zapeli našo himno in naredili mehiški val. Za tem je sledil še zadnji košček filma iz življenja sv. Frančiška, po filmu pa smo odkrili še zadnji tau dneva.

Na katehezah smo tokrat govorili o bratstvu in skupnosti. Pokazali smo na primeru, kako hitro se lahko ena sama palica zlomi, če je sama in kako težko se zlomi cel šop palic, če so skupaj. Pogovarjali smo se tudi o tem, kako lepo je živeti v bratstvu z drugimi in kako ga lahko mi gradimo tudi v svojem življenju. Na podlagi zgodbe o sv. Frančišku smo se tudi naučili, kdo predstavlja Frančiškov prvi, drugi in tretji red. Prebrali smo odlomek iz življenja prvih kristjanov in se pogovarjali, kako so živeli. Kakšna skupnost je bila to, kaj jih je povezovalo in kaj jim je bilo skupnega ter ali lahko tudi mi danes živimo na ta način. Nato je vsaka skupina pripravila delček programa za zabavni večer.

Po malici smo imeli delavnice, kjer so otroci izdelovali cofke. Najprej smo prebrali lepo zgodbo o cofkih, potem pa smo se lotili dela. Nastali so čudoviti cofki. Po kosilu pa smo imeli vodne igre. Vsaka od nas animatork je imela za otroke posebno nalogo pri kateri so seveda morali uporabiti vodo. Pri vsaki nalogi so zbirali vodo v svojo plastenko, katero so potem prelili v svojo večjo posodo. Cilj igre je bil, da naberejo čim več vode, s katero bodo na koncu lahko polili animatorke in sestre. Otroci so v igrah zelo uživali, še posebej, ker so nas lahko zalili.

Ko smo bili vsi preoblečeni, so tudi otroci in sestre dobili majice. Bili so jih zelo veseli. Nato pa smo se v manjših skupinah odpravili v mesto obiskat ostarele in osamljene bolnike. Prebrali smo jim našo zgodbo o cofkih, podarili jim en cofek, zapeli kakšno pesem in zmolili molitev. Bolniki so bili zelo veseli.

Na zadnje je sledil še zabavni večer. Otvorili smo ga z našo himno. Za tem je vsaka skupina predstavila svoj del. Igrali smo se igro kip ljubezni, dve skupine sta nam zapeli pesmi, zadnja pa nam je predstavila žabjo svatbo in ples. Za konec smo otrokom pripravile filmček kiksov, ki so nastali ob snemanju zgodbe o sv. Frančišku.

Na koncu je napočil čas slovesa. Otroci so nam animatorkam pripravili čudovita darilca in pesem v zahvalo. Ta trenutek je bil za vse tako čustven. Veliko nas je jokalo, se objemalo in se hkrati tolažilo. Nato smo še zadnjič skupaj zapeli himno, vsaka skupina pa je zavriskala svoj vzklik.

Ema