Četrtek, 31. 8. 2017

Naši duhovno-počitniški dnevi prihajajo h koncu … Kljub utrujenosti otrok, animatorjev in sester je na vseh obrazih opaziti nasmehe. V pričakovanju še enega lepega dne smo odšli na zajtrk. Sestre nas vsak dan presenetijo z novimi in raznolikimi jedmi.
Polni energije smo odšli v skupni prostor, kjer smo pričeli s petjem pesmi in bansov. Sledil je dvig zastave in himna tega tedna: Skupaj s Frančiškom.
Po himni je sledil 4. del filma o Frančišku. Tokrat nas je Frančišek presenetil s svojo hrabrostjo in pogumom, ko je začel popravljati cerkev sv. Damjana in obvaroval prebivalce Gubija pred volkom.
Po filmu smo odšli v skupine po starosti in pričeli s katehezami. Začeli smo pesmijo Sem jaz gradim bratstvo in Frančiškovo molitvijo, nadaljevali pa s skečem. Prva animatorka je bila ves čas na telefonu, druga pa se je skušala z njo pogovarjati. Ker to ni bilo izvedljivo ji je vzela telefon iz rok. Seveda prva animatorka s tem ni bila zadovoljna in je burno odreagirala … Z otroki smo skušali ugotoviti, kako bi lahko bolje odreagirala in zakaj. Prišli smo do zaključka, da je kompromis in pogovor boljša rešitev, vendar mnogo težja. Z najstniki smo se zelo razgovorili. Hvaležna sem za vse njihove besede, ki si jih podelimo med seboj. Katehezo smo zaključili v krogu z blagoslovom, ki ga je sv. Frančišek podelil bratu Leonu in zahvalami.
Med nami se vsak dan tkejo pristnejše in močnejše vezi. To je bilo začutiti tudi med delavnico, ki je sledila. Mlajša skupina je izdelovala desetko rožnega venca za okrog roke, starejši pa smo si iz lesa izdelali tauček za okrog vratu. Sami smo si morali izžagati tau iz lesa, ga pobrusiti, z vrtalnikom izvrtati luknjico na vrhu ter ga okrasiti z vžiganjem v les. Ker smo se morali malo počakati, smo ta čas izkoristili za pogovor o svojih družinah, kaj si želimo v življenju ter običajne prijateljske pogovore.
Sledilo je kosilo in siesta do 15. ure, medtem pa smo animatorke pripravile vse potrebno za nadaljnje dejavnosti.
Popoldne smo začeli zunaj na dvorišču z veliko igro. Otroci so se razdelili v 4 skupine, si postavili svoje baze in narisali načrt za cerkev, ki so jo morali tekom igre zgraditi. S tekom skozi polje gusarjev, kjer smo jih animatorji lovili, so si otroci pridobili zlatnike, katere so lahko uporabili v trgovini za nakup materiala in potrebščin, ki so jih potrebovali za izgradnjo cerkve. Otroci so nas s svojimi izdelki zelo presenetili. Šli so v detajle, iz barvnih listov so izrezali okna in jih prilepili na karton iz katerega je bila cerkev narejena, narisali so tudi strešnike in zvonove. S strani sester je sledila razglasitev zmagovalcev in malice. Tokrat nam je Ledov kamion pripeljal najboljše sladolede, mmm … 🙂
Okrepčani smo se vrnili v skupno dvorano in pričeli še z zadnjo delavnico ta dan. Najmlajša skupina je iz barvnih moosgumi izrezovala taučke in jih okrasila, ostale skupine pa smo iz zidarskih vrvic z metodo pletenja izdelovali križke. Zanimivo je bilo, da so fantje dlje časa potrebovali za ugotovitev sistema, vendar pa so na koncu tudi vztrajali dlje časa kot dekleta.
Današnji dan se s tem še ni zaključil. Po večerji smo se zbrali v vaški cerkvi, kjer smo imeli čaščenje Najsvetejšega. V cerkvi so bili tudi vaščani, ki so se nam pridružili in z nami sodelovali. Boga smo slavili s pesmijo in molitvijo. Na koncu pa smo vsak na svoj kartonček v obliki roke napisali prošnjo, zahvalo oz. kar smo želeli tisti trenutek povedati Gospodu. Izdelek si poglejte v galeriji fotografij. Bistvo izdelka pa je bilo, da ima Bog za nas vedno odprte roke in nas kliče k sebi. To je bil vrhunec današnjega dne. Ne vem ali sem z energijo na dnu ali na vrhuncu, ampak spat se odpravljam vesela z izkušnjo še enega odličnega dne.

Karin