Ponedeljek, 28. 8. 2017

“No, pa se je začelo! Ampak zdaj pa čisto zares.«

Danes je potekal  prvi dan, ko smo resnično pričele z našim tedenskim programom, ki smo ga, še doma v Sloveniji, pripravljale za otroke tu v Varešu. Zelo zanimiv občutek je biti tu, na večer po prvem skupno preživetem dnevu. Pričakovanja in sanje o tem, kako bo, so minila, tudi treme ni več, prišla so nova spoznanja, resničnost, ki je lepa in smo vesele, da smo lahko tu z njimi in del njih.

Zjutraj smo se z vsemi otroki iz tukajšnje sirotišnice in otroki iz okolice zbrali v skupni dvorani. Ker se med sabo še nismo dobro poznali, smo se igrali nekaj spoznavnih iger. Otroci so res prijazni in odprti za nove ljudi. Vsi so nas zelo toplo sprejeli in so res veseli, da smo tu z njimi. Nikoli jim ni nerodno, veselo te pocukajo za rokav in te hitro kaj povprašajo. Med seboj smo postali že prav domači in tudi me se počutimo kot doma.

Vsak dan začnemo z dvigom zastave ob prepevanju himne. Otrokom smo predstavile temo letošnjih duhovno-počitniških dni; to je sveti Frančišek Asiški, po njihovo sv. Franjo, in jih naučile himno.

Zatem je potekal ogled dramske igre iz Frančiškovega življenja, ki smo jo že doma posnele. Kljub našemu lomljenju z jezikom so otroci brez problema razumeli našo »slovensko hrvaščino«. V kateheza smo se pogovarjali o Frančišku, o njegovi mladostni razigranosti in o njegovem veseljačenju ter o tem, kako se je spremenil … Pogovorili smo o tem, kako mi živimo, kakšni so naši cilji. Izdelali smo lepe tedenske koledarčke z žepki, kjer bodo otroci vsak dan shranili tauček dneva in na koncu dneva zapisali, za kaj so hvaležni. Danes pa so v žepek spravili tudi svoj cilj. Zatem je sledilo kosilo.

Popoldne je sledila velika igra. Igrali smo se neke vrste »Čovječe, ne ljuti se«. Otroci so bili razdeljeni v skupine, metali kocko in opravljali naloge, ki so jih dobili na danem polju ter zbirali cekine. Eden v skupini je bil živa figura na polju. Otroci so tekali po igrišču in z največjim veseljem opravljali naloge. Z zbranimi cekini so lahko kupili blago. Iz blaga so izdelali obleke in sledila je modna pista. Otroci so bili res izvirni.

Pozno popoldne so sledile delavnice raznih eksperimentov. Tu so otroci delali lava lučke, vulkan, leteče čajne vrečke, lebdeče jajce in prelivajoče se vsebine vode. Otroci so skozi igro spoznavali fizikalne in kemijske zakonitosti.

Dan je bil res pester. Ob koncu našega programa smo se spet vsi skupaj zbrali v veliki dvorani. Prepeli smo nekaj pesmi, se še malo igrali in ob petju naše himne spustili zastavo. Utrujeni, vendar polni lepih izkušenj smo se poslovili. Prvi dan programa je uspešno za nami.

Ker pa smo animatorke, je za nas tudi večer deloven. Z dekleti smo imele po večerji še priprave za naslednji dan, ki ga že komaj čakamo, in refleksijo. Zdaj pa smo res utrujene. lahko noč in lep pozdrav! Se slišimo jutri!

Nuša